Andrej Danko stratil dôveru partnerov

12. septembra 2017, paulnovotny, Nezaradené

Pokiaľ členovia SNS predpokladali, že z krízy vyťažia posilnenie svojej voličskej základne, pravdepodobne už onedlho zistia, že sa kategoricky zmýlili. Z vládnej krízy vyšla strana určite oslabená, keďže Danko nepreukázal silu. Skôr nepredvídateľnosť, čo v hocijakom partnerstve nie je prínosné.

Vláda je aj naďalej jednotná, aj keď je vďaka výstrelkom predsedu NR SR veľmi otázne, kedy príde ďalšia nezhoda. Nebyť skúseností a rozvahy predstaviteľov ďalších koaličných strán, stáli by sme pravdepodobne pred predčasnými voľbami. Práve toto je rozdiel medzi rebéliou Sulíka v Radičovej vláde a Danka vo Ficovej vláde. V prípade Radičovej vlády išlo o spor dvoch politicky neskúsených ľudí. Strana SDKÚ ako keby naschvál celú krízu nechala vyžrať neskúsenej Radičovej, ktorá tlak ešte neskúsenejšieho Sulíka nezvládla.

Dnes je situácia iná, vládna kríza zažehnaná a možno, že je vláda ako taká dnes silnejšia. Dokonca nám z tohto všetkého možno vyjde aj nová ministerka školstva, ktorá bude kvalitnejšia ako jej predchodca.

Odvolávanie mimo iného poslúžilo ako skvelý priestor na reklamu pre všetkých opozičných kandidátov na županov. Striedali sa tam a ako v rade na obed čakali na svoju príležitosť. Je len jediné šťastie, že majú obmedzený časový limit, lebo inak by bola tá schôdza asi až dodnes. Veď uznajte, kým by Droba dovykladal, že na koľkých stanovačkách bol a s kým… naozaj veľmi dôležité informácie.

Odvolávanie teda viac menej zbytočné, kríza zažehnaná, vláda ako taká asi profitovala, SNS sama o sebe jediná tratila a to je na tom tá najväčšia tragédia pre predsedu NR SR – že jeho snaha bola absolútne kontraproduktívna a naviac – stratil dôveru partnerov.