Založ si blog

Zbabelý minister Gajdoš obetuje generála Maxima

Keď ide do tuhého a viacerým aj o kožu, tak statočný vojak a čestný chlap bojuje do samého konca nielen za seba, ale aj ostatných. Len zbabelec obetuje spolubojovníka, aby si sám zachránil krk. Tak, ako minister obrany Peter Gajdoš, ktorý si vyrobil ľudský štít z náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Milana Maxima.

V sobotu 22. júla uverejnil denník Pravda rozhovor s vojakom – anonymom z Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (celý rozhovor nájdete TU). Aj ja som profesionálny vojak, informovaný vojak a tiež zostanem anonymný. V prvom rade chcem uviesť, že s kolegom nesúhlasím a hovorím nielen za seba, ale aj ďalších vojakov, s ktorými sme presvedčení, že ide  o spravodajskú hru s cieľom zaútočiť na náčelníka GŠ OS SR a zobrať ho na zodpovednosť za zmiznutie nábojov, granátov a protitankových striel v muničných skladoch. Primitívnu spravodajskú hru, ktorú majú na svedomí ľudia z najbližšieho okolia ministra obrany Petra Gajdoša, teda generálny tajomník Hoľko, jeho priateľka Capáková a oný vojak (mimochodom Gajdošov dlhoročný spolupracovník, ktorý v rozpore so zákonom sedel a opäť sedí na civilnej štátno-zamestnaneckej pozícii). Tak amatérsky zinscenované interview iba ilustruje katastrofálne vzťahy medzi ministrom obrany Petrom Gajdošom a generálnym tajomníkom Hoľkom na jednej strane a NGŠ Maximom na strane druhej. Na rozdiel od kolegu, ja nepoznám vo svojom okolí vojaka, ktorý by stál proti generálovi Milanovi Maximovi. Primitívnosť tejto hry podčiarkuje plytkosť výpovede, že len NGŠ je vinníkom a minister Peter Gajdoš ako jediný konal. Málokto tomu však uverí, pretože každým dňom sa rozširuje množina vojakov presvedčených, že Peter Gajdoš sa spreneveril OS SR a ide mu len o osobnú pomstu.

Aby bolo jasné, ak nezmizla munícia len za pôsobenia Petra Gajdoša na ministerskom poste (ako je to MO SR prezentované), tak v čase, keď Milan Maxim pôsobil v Prahe a teda nebol v štruktúrach GŠ OS SR, bol Peter Gajdoš 1. zástupca NGŠ. Na tomto poste mal na starosti stav a budovanie OS SR (2. ZNGŠ zodpovedal predovšetkým za oblasť medzinárodných vzťahov a spolupráce) a nesie teda plnú zodpovednosť za to, čo a ako sa dialo aj okolo skladovania a kontroly munície.

Čo však mohlo viesť Petra Gajdoša k tomu, aby hodil celú zodpovednosť na generála Maxima? Jeho nevraživosť s Maximom začala vtedy, keď sa mu nesplnil jeho dlhoročný sen zasadnúť na NGŠ-ovskú stoličku aj napriek tomu, že bol 1. ZNGŠ. Na túto stoličku prišiel z Prahy práve Milan Maxim. Jeho nenávisť, či závisť ešte podčiarklo, keď mu nový NGŠ oznámil, že mu posledný krát predlžuje výnimku na pôsobenie v OS SR. Preto tak ochotne skočil po ponuke SNS stať sa ich nominantom na ministerskom poste dúfajúc, že sa s Maximom „vysporiada“ ako minister. V tej radosti však pozabudol na nezávislosť OS SR a pomerne veľkú obľúbenosť Maxima medzi vojakmi. A samozrejme aj na to, že práve generál Maxim bol NGŠ v čase, keď sa konečne začali po desaťročiach stagnácie a rozkladu realizovať modernizačné projekty pre vojakov. Vďaka tomu má Maxim aj určitú podporu od vrchného veliteľa OS SR prezidenta Kisku, ktorý sa tak rád, predovšetkým v zahraničí, prezentuje záväzkom vydávať na obranu časom 2% HDP.

Ani to však nie úplne všetko. Je verejným tajomstvom, že rezort obrany v skutočnosti nevedie minister Gajdoš, ale generálny tajomník Hoľko. A tu sa skrýva tá najdôležitejšia skladačka toho, prečo si má problém s muníciou odskákať NGŠ. Maxim totiž dlhodobo nejde po ruke biznisových plánov GT Hoľka. Naopak neustále upozorňuje, že úradníci, ktorých riadi práve Hoľko nevedia nič z rozbehnutých veľkých modernizačných a potrebných projektov dotiahnuť a rieši sa iba biznis generálneho tajomníka v oblasti IT. Hoľko, aj keď veľmi dobre vie, že plnú zodpovednosť nesie predovšetkým Peter Gajdoš, teraz pochopiteľne využíva popísanú nenávisť a vytvára enormný tlak na ministra, aby hodil Maxima cez palubu. Pritom sa, ako správny absolvent s titulom RSDr. neštíti naozaj ničoho. Jednoducho Hoľko chce túto kauzu využiť na jeho odstránenie, aby si dosadil svojho človeka na post NGŠ-a a spriechodnil tak svoje biznisové plány. Pre neho a jeho kšefty je totiž veľmi lákavá predstava mať na poste ministra i NGŠ-a nesvojprávne bábky.

Po tom všetkom by sa na protikorupčnom pochode zúčastnil len hlupák

21.09.2017

Protikorupčný pochod si už od začiatku svojej existencie získal veľké množstvo stúpencov. Je to však aj po všetkých prevaleniach týkajúcich sa tohto pochodu spravodlivé? Ak by verejná mienka bola ku všetkým stranám tohto de facto politického sporu spravodlivá, na protikorupčný pochod by už neprišla ani noha. V prvom rade sú podozrivé prepojenia, ktoré protikorupčný [...]

Andrej Danko stratil dôveru partnerov

12.09.2017

Pokiaľ členovia SNS predpokladali, že z krízy vyťažia posilnenie svojej voličskej základne, pravdepodobne už onedlho zistia, že sa kategoricky zmýlili. Z vládnej krízy vyšla strana určite oslabená, keďže Danko nepreukázal silu. Skôr nepredvídateľnosť, čo v hocijakom partnerstve nie je prínosné. Vláda je aj naďalej jednotná, aj keď je vďaka výstrelkom predsedu NR [...]

Návrat k Chamurapimu v podaní Danka

31.08.2017

Koaličná kríza bola pred pár dňami oficiálne zažehnaná, no určite nie je všetko tak, ako sa nám predstavitelia vlády snažili na tlačovke naznačiť. Vo vládnej koalícii nepanuje dobrá nálada a to neveští nič dobré, aj keď, o rozpad vlády sa zatiaľ nejedná. Intenzívne sa však spomína. Predseda parlamentu Andrej Danko ako keby obnovoval starý Chamurapiho zákonník, [...]

sud, kuciak, hascak

Haščákov advokát reagoval na nové obvinenie v kauze Gorila

19.03.2024 14:50

Finančník čelí ďalšiemu obvineniu v kauze Gorila.

Hong Kong

Hongkonský parlament jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti

19.03.2024 14:40

Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií.

Liptovský Mikuláš odchyt medveď

Nebezpečného medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, by mali odchytiť v utorok

19.03.2024 14:29

Mestská polícia žiada verejnosť, aby sa poobede a večer nezdržiavala v lokalite starej cesty medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Copacabana

Brazílske mestá sa smažia, v Riu padol rekord. Ľudia zo Sao Paula utekali k moru

19.03.2024 13:43, aktualizované: 14:24

Najhoršia situácia je v chudobných štvrtiach, kde nie je žiadna zeleň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14846x
Priemerná čítanosť článkov: 3712x

Autor blogu

Kategórie